|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
28/04/1992 |
Data da última atualização: |
01/07/2005 |
Autoria: |
FERREIRA, F. R. |
Afiliação: |
EMBRAPA/CENARGEN. |
Título: |
Avaliacao de progenies de mangueira (Mangifera indica L.) obtidas de polinizacao aberta. |
Ano de publicação: |
1990 |
Fonte/Imprenta: |
Jaboticabal: UNESP/FCAVJ, 1990. 110p. (Tese Dissertacao). |
Páginas: |
110p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese Doutorado. |
Conteúdo: |
Objetivou-se selecionar plantas com caracteristicas superiores, para serem colocadas em ensaio de competicao, propondo-se a obtencao de novas variedades desnvolvidas nas ondicaoes bresileiras. Foram obtidas as seguintes progenies: 'Rubi' (46), 'Sensation' (8), 'Joe Welch' (49), 'Tommy Atkins' (23), 'Adams' (21), 'Gouveia" (10), 'Haden 2H' (5), 'D'agua (19), 'Smith' (5), 'Kent' (5). 'Uba' (11) e finalmente (8) sem controle de progenitor. As caracteristicas avaliadas, foram: altura da planta; diametro do tronco; resistencia a seca da mangueira; florescimento; producao e epoca de producao; comprimento e largura da panicula; expressao do sexo; vingamento de frutos; peso; cor, comprimento, largura, diametro, e forma de fruto; ocorrencia de antracnose; aparencia, fibra, solidos soluveis, acidez, relacao solidos soluveis/acidez e sabor do fruto; peso da semente; espessura, peso e textura da casca; porcentagem de polpa, de casca e de semente; embrionia; lenticelas; insercao do pedunculo; cavidade basal; tipo de bico; tipo de cavidade; ombros; obliquidade dos ombros. A propagacao da mangueira atraves de semente monoembrionica, promoveu grande variabilidade genetica. A herdabilidade alta na maioria das caracteristicas estudadas, confirmou esta ampla variacao, indicando que a selecao de plantas individuais pode ser um metodo eficiente de melhoramento. Em algumas caracteristicas do fruto, as progenies excederam o progenitor feminino e/ou as variedades padroes. |
Palavras-Chave: |
'Tommy Atkins'; Haden 2H'; Mango; Plant. |
Thesagro: |
Manga; Mangifera Indica; Melhoramento; Planta. |
Thesaurus Nal: |
breeding. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02117nam a2200241 a 4500 001 1174407 005 2005-07-01 008 1990 bl uuuu m 00u1 u #d 100 1 $aFERREIRA, F. R. 245 $aAvaliacao de progenies de mangueira (Mangifera indica L.) obtidas de polinizacao aberta. 260 $aJaboticabal: UNESP/FCAVJ, 1990. 110p. (Tese Dissertacao).$c1990 300 $a110p. 500 $aTese Doutorado. 520 $aObjetivou-se selecionar plantas com caracteristicas superiores, para serem colocadas em ensaio de competicao, propondo-se a obtencao de novas variedades desnvolvidas nas ondicaoes bresileiras. Foram obtidas as seguintes progenies: 'Rubi' (46), 'Sensation' (8), 'Joe Welch' (49), 'Tommy Atkins' (23), 'Adams' (21), 'Gouveia" (10), 'Haden 2H' (5), 'D'agua (19), 'Smith' (5), 'Kent' (5). 'Uba' (11) e finalmente (8) sem controle de progenitor. As caracteristicas avaliadas, foram: altura da planta; diametro do tronco; resistencia a seca da mangueira; florescimento; producao e epoca de producao; comprimento e largura da panicula; expressao do sexo; vingamento de frutos; peso; cor, comprimento, largura, diametro, e forma de fruto; ocorrencia de antracnose; aparencia, fibra, solidos soluveis, acidez, relacao solidos soluveis/acidez e sabor do fruto; peso da semente; espessura, peso e textura da casca; porcentagem de polpa, de casca e de semente; embrionia; lenticelas; insercao do pedunculo; cavidade basal; tipo de bico; tipo de cavidade; ombros; obliquidade dos ombros. A propagacao da mangueira atraves de semente monoembrionica, promoveu grande variabilidade genetica. A herdabilidade alta na maioria das caracteristicas estudadas, confirmou esta ampla variacao, indicando que a selecao de plantas individuais pode ser um metodo eficiente de melhoramento. Em algumas caracteristicas do fruto, as progenies excederam o progenitor feminino e/ou as variedades padroes. 650 $abreeding 650 $aManga 650 $aMangifera Indica 650 $aMelhoramento 650 $aPlanta 653 $a'Tommy Atkins' 653 $aHaden 2H' 653 $aMango 653 $aPlant
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUZA, A. F. do N.; ARAUJO, G. G. L. de; SANTOS, E. M.; AZEVEDO, P. S. de; OLIVEIRA, J. S. de; PERAZZO, A. F.; PINHO, R. M. A.; ZANINE, A. de M. |
Afiliação: |
Aelson Fernandes do Nascimento Souza; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; Edson Mauro Santos; Paulo Sérgio de Azevedo; Juliana Silva de Oliveira; Alexandre Fernandes Perazzo; Ricardo Martins Araujo Pinho; Anderson de Moura Zanine. |
Título: |
Carcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
PLoS One, v. 15, n. 4, e0231191, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. MenosThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Qualidade da carcaça; Qualidade da carne; Qualidade da carne do cordeiro; Silagem de palma forrageira. |
Thesagro: |
Caprino; Carcaça; Carne; Cordeiro; Opuntia Ficus Indica; Palma Forrageira; Qualidade; Silagem. |
Thesaurus NAL: |
Carcass quality; Lambs; Meat quality; Silage. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221237/1/Carcass-traits-and-meat-quality-2020.pdf
|
Marc: |
LEADER 03053naa a2200409 a 4500 001 2130069 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1371/journal. pone.0231191$2DOI 100 1 $aSOUZA, A. F. do N. 245 $aCarcass traits and meat quality of lambs fedwith cactus (Opuntia ficus indica Mill) silage and subjected to an intermittent water supply.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe present study aimed to evaluate the effect of cactus silage and an intermittent water supply for lambs on carcass traits and meat quality. Thirty-six crossbreed lambs with an initial average weight of 19.8 ± 2.1 kg and average age of 6 months were randomly assigned to a 3 × 3 factorial design comprising three addition ratios of cactus silage to the diet (0, 21, and 42% based on dry matter) and three water supply intervals (0, 24, and 48 h) with four replicates. There was no interaction (P > 0.05) between the cactus silage ratio and intermittent water supply for any of the evaluated variables, with the exception of the yield of the half carcass commercial cuts. There was no significant effect of intermittent water supply (P > 0.05) on the carcass characteristics or meat quality. The addition of forage cactus silage as a substitute for Tifton hay affected the morphometric measurements (P < 0.05) and carcass compactness index (P < 0.05). The addition of 42% cactus silage to the diet increased (P < 0.05) the rib eye area (13.98 cm2 ). The addition of cactus silage as a substitute for Tifton hay positively affected (P < 0.05) the carcass weight of commercial cuts of the lambs. To the physical and chemical parameters of the Longissimus lumborum, the addition of 42% cactus silage to the diet reduced the color meat parameters (P < 0.05) and pH0 and 24h, cooking losses, and shear force were not affected (P > 0.05). The addition of forage cactus silage to the lambs? diet affected (P < 0.05) the composition of some saturated fatty acids in the meat. A water supply interval of up to 48 h does not influence carcass characteristics and meat quality. Therefore, the use of cactus silage can be recommended in situations of water scarcity without harming the production or meat quality of crossbreed lambs. 650 $aCarcass quality 650 $aLambs 650 $aMeat quality 650 $aSilage 650 $aCaprino 650 $aCarcaça 650 $aCarne 650 $aCordeiro 650 $aOpuntia Ficus Indica 650 $aPalma Forrageira 650 $aQualidade 650 $aSilagem 653 $aQualidade da carcaça 653 $aQualidade da carne 653 $aQualidade da carne do cordeiro 653 $aSilagem de palma forrageira 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aAZEVEDO, P. S. de 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. de 700 1 $aPERAZZO, A. F. 700 1 $aPINHO, R. M. A. 700 1 $aZANINE, A. de M. 773 $tPLoS One$gv. 15, n. 4, e0231191, 2020.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|